ISDE-regeling 2022

Ga je in je huis of appartement maatregelen nemen voor energiebesparing? Vraag dan de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) van de Rijksoverheid aan. Met de subsidie stimuleert de overheid energiebesparing in bestaande woningen in de particuliere koopsector. Vanaf 3 januari 2022 kunnen woningeigenaren een aanvraag indienen via deze webpagina van de RVO.

Op de website van de RVO (Rijksoverheid) staat het volgende vermeld betreffende de ISDE-regeling voor particuliere woningeigenaren:

'Voor woningeigenaren is er vanaf 2022 subsidie voor 5 typen isolatiemaatregelen: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas. De subsidie loopt per 3 januari 2022 09:00 uur.

Kiest u voor 1 isolatiemaatregel, dan moet u daarna nog minimaal 1 andere maatregel nemen. Dat kan een ander type isolatiemaatregel zijn of u kunt kiezen voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.'

Wat?

Kies je voor 1 isolatiemaatregel, dan moet je daarna nog minimaal 1 andere maatregel nemen. Dat mag een ander type isolatiemaatregel zijn maar dat hoeft niet. Je kunt namelijk ook kiezen voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Op de verschillende maatregelen wordt subsidie gegeven.

Voor wie?

Particuliere woning- en appartementseigenaren die in de woning verblijven kunnen gebruik maken van de regeling.

Hoeveel subsidie?

In de volgende tabel vind je voor de verschillende soorten isolatie de subsidiebedragen per m2. Daarnaast is er een minimum aan m2 dat geisoleerd moet worden. Verder geldt er ook een minimale Rd-waarde (in [m2 K/W]) per isolatiesoort.

Bedrag Min. m2 Rd-waarde
Gevelisolatie €38 103,5
Spouwmuurisolatie €8 10 1,1
Dakisolatie €30 20 3,5
Zolder/vlieringvloer €8 20 3,5
Vloerisolatie €11 20 3,5
Bodemisolatie €6 20 3,5

Voor hoogrendementsglas (en kozijnen) geldt het volgende:

BedragMin. m2Min. U-waarde
HR++-glas€5381,2
Kozijnpanelen€23 1,2
Isolerende deuren€53 1,5
Triple-glas€15080,7
Kozijnpanelen€115 0,7
Isolerende deuren€150 1,0

Budget 2022

Er is voor €228 miljoen aan budget.

Aanvragen (vanaf 24 januari 2022)

Let op: eerst isolatie laten plaatsen dan pas aanvragen. Dat kan vanaf 24 januari 2022. Je kunt je aanvraag indienen via het eLoket via deze link (DigiD nodig). VvE'ers kunnen dat op deze pagina (eHerkenning nodig) doen. Particulieren loggen in met DigiD en ondernemers met eHerkenning.

Volgende stap?

Je vraagt je waarschijnlijk af wat de volgende stappen zijn. Om te achterhalen wat het verduurzamen van jouw woning gaat kosten kun je het beste in contact komen met isolatiebedrijven en glaszetters voor vrijblijvend advies.

Begin met het opvragen van 1) isolatie offertes en vervolgens 2) dubbelglas offertes. Ook de kozijnen vervangen? Vraag dan ook kozijn offertes op. Het inwinnen van advies, het opvragen en vergelijken van offertes is gratis en vrijblijvend (geen verplichtingen).

Wat kost jouw woning isoleren?

Vraag gratis offertes op bij isolatiespecialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod om een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de jaarlijkse besparing op je energienota te krijgen.

Bronnen:
- https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/woningeigenaren/voorwaarden-woningeigenaren/isolatiemaatregelen
- https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/woningeigenaren