Subsidie Energiebesparing Eigen Huis

> De SEEH-regeling is per 31 december 2020 gestopt. Er worden geen aanvragen door de RVO meer verwerkt.
> Dit artikel wordt niet meer up-to-date gehouden. Ga voor de laatste isolatie subsidie naar pagina ISDE-regeling 2022.

Ga je in je huis of appartement maatregelen nemen voor energiebesparing? Vraag dan de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis van de Rijksoverheid aan. Met de subsidie stimuleert de overheid energiebesparing in bestaande woningen in de particuliere koopsector. Vanaf 2 september 2019 kun je een aanvraag indienen via deze webpagina van de RVO.

De subsidieregeling voor isolatie is er weer!
Op de website van de RVO (Rijksoverheid) staat het volgende vermeld betreffende de SEEH-regeling voor particulieren:

'U komt in aanmerking voor deze subsidie als de woning uw eigendom en hoofdverblijf is, of als deze uw hoofdverblijf wordt na renovatie. Bekijk ook de overige voorwaarden die voor deze subsidie gelden.

De SEEH voor eigenaar en bewoner loopt vanaf 15 augustus 2019 tot en met 31 december 2020. Dit betekent dat u subsidie kunt aanvragen voor maatregelen die na 15 augustus 2019 zijn uitgevoerd. U kunt uw aanvraag indienen vanaf 2 september 2019.

Ook na 2020 is er subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen, omdat de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) dan met isolatie wordt uitgebreid.'

Voor wie?

Particuliere woning- en appartementseigenaren en Verenigingen van Eigenaren kunnen gebruik maken van de regeling.

Energiebesparende maatregelen en advies

De Subsidie Energiebesparing Eigen Woning ontvang je als je minimaal 2 energiebesparende maatregelen neemt. Daarnaast ontvang je subsidie als je advies van een isolatiespecialist inwint. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) behandelt de subsidieaanvragen op volgorde van binnenkomst. Je kunt kiezen uit:

> Energiebesparende maatregelen

Je neemt 2 of meer energiebesparende maatregelen om subsidie te kunnen ontvangen. Je kunt kiezen uit isolatie van dak, gevel, spouwmuur, vloer/bodem en het aanbrengen van isolatieglas.

> Aanvullende maatregelen

Ga je een stap verder? Op aanvullende maatregelen zoals isolatiedeuren of een nieuw ventilatiesysteem ontvang je extra subsidie. Zie pagina: aanvullende maatregelen (SEEH).

> Zeer energiezuinig pakket

Ga je nog een stap verder? Voldoen de energiebesparende en aanvullende maatregelen aan zwaardere eisen? Wie zijn hele huis of gebouw voorziet van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen (waaronder kozijnen), krijgt een bonus bovenop de subsidie. Het gaat om €4000 euro per aanvraag. Voor Verenigingen van Eigenaren geldt die bonus per appartement, zie: zeer energiezuinig pakket (SEEH).

Hoeveel subsidie?

Je kunt vooraf een indicatie van het premiebedrag krijgen door gebruik te maken van een rekentool van de Rijksoverheid. De rekentool is bedoelt ter informatie en kunnen niet als een aanvraag gebruikt worden. Je kunt de tool hier openen: www.rvo.nl/bereken-subsidie/

Budget 2020

Tot en met 31 december 2020 is er €84 miljoen euro aan budget.

Aanvragen

Let op: eerst isolatie laten plaatsen dan pas aanvragen. Je kunt je aanvraag indienen via het eLoket via deze link (DigiD nodig). VvE'ers kunnen dat op deze pagina (eHerkenning nodig) doen. Particulieren loggen in met DigiD en ondernemers met eHerkenning.

Opdrachtgever

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert de regeling uit in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijk relaties. Met de subsidie stimuleert het ministerie energiebesparing in bestaande woningen in de particuliere koopsector.

Volgende stap?

Je vraagt je waarschijnlijk af wat de volgende stappen zijn. Om te achterhalen wat isolatie voor jouw woning gaat kosten kun je het beste in contact komen met isolatiebedrijven en glaszetters.

Begin met het opvragen van 1) isolatie offertes en vervolgens 2) dubbelglas offertes. Ook de kozijnen vervangen? Vraag dan ook kozijn offertes op. Het inwinnen van advies, het opvragen en vergelijken van offertes is gratis en vrijblijvend (geen verplichtingen).

Wat kost jouw woning isoleren?

Vraag gratis offertes op bij isolatiespecialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod om een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de jaarlijkse besparing op je energienota te krijgen.

Bronnen:
- https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/seeh/eigenaar-en-bewoner
- https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2016-45219.html